Még van ideje - 37. hét

2011.10.16. 14:02 - taradi

Hát közeleg a vége. Szerintem jó neki bent, még nem akar kijönni. Na meg tudja, hogy még mindig nincs összepakolva a kórházi cuccom...bocsi! De most már legalább megjött az ágya és össze is raktuk, meg az összes ruhája kiválogatva, kimosva, kivasalva, szekrénybe hajtogatva. Na persze egyedül nem ment volna, köszi a segítséget, annak, aki tudja, hogy kinek.. :)

Szipi-szupi bababulim is volt, valamint elkezdődtek a heti CTG-k. Holnap már a 3.-ra megyek. Minden rendben van a kis szívével, bár biztos kemény lehet ez az állandó fejjel lefele lógás. Nagyon sokat mozog és nagyokat rúg. Újabb fizikai tünetek nincsenek, csak a régiek erősödtek fel.

Befordult! - 33. hét

2011.09.16. 13:38 - taradi

Mármint nem úgy értendő, hogy depressziós lett. Szimplán fejfekvéses a kiscsaj, tehát felkészült a szülési pozícióra. És most már nagyon nagy (2,1 kg volt 3 napja), ha így halad, kb. 3,5 lesz születéskor. Bőven elég is lenne ekkora, majd folytatja a növögetést idekint. :)

A mozgások a növéssel párhuzamosan átalakultak. Korábban egy-egy rúgás volt, aztán megjelentek a duplázások (mintha váltott lábbal nyomulna), meg a zizegés (ezt el nem tudom képzelni, mi lehet). Aztán pár hete csuklik is, ütemesen egy helyen ugyanolyan erővel lüktet. Ez oly annyira állandósult, hogy minden nap vagy 10 perc csuklás befigyel. Szép lassan eltűntek a kisebb rúgások és helyette megjelent a "hömbölgés". Igen ez egy szakkifejezés :) (legalább is a családban) és azt jelzi, amikor nagy hullámzások közepette látványosan össze-vissza kitüremkedik a hasfalam. Na, most hogy már ilyen nagy, ezt nem mondanám kellemes érzésnek. Általában ez a koordinálatlan mozgásvihar azzal is jár, hogy alul a hólyagomat, fönt a gyomromat ugyanabban az időben préseli. Auuu.

A köldököm már tök kicsi, de azért még nem tűnt el teljesen, reméljük csak egyenesig jut, nem akar a végén kifordulni. Súlypontom erősen előre tolódott, az esetek többségében partravetett bálna vagyok. Ekkora hassal:

Lehet, hogy nem néz ki így képen nagyon nagynak, de mindenki elhiheti, hogy nagy! :)

 

 

Pár napja voltunk egy intenzív szülés-felkészítő tanfolyamon. Kicsit megilletődve jöttem el a végén, mert úgy tűnik, előbb-utóbb tényleg ki fog jönni belőlem ez a kis élien. A neve egyébként most már biztos, hogy Alíz (Lizi, Liza), ezen csak akkor változtatunk, ha fiú lesz!

Láááány! - 28.hét

2011.08.11. 12:28 - taradi

Rendszeres olvasóim nagy felháborodásnak adtak hangot, miután papír alapú naplómba gyakrabban írogatok, mint ide, úgyhogy folytatom az online tudósítást is. :)

Július első hetében lévő UH-n megkértük a dokit, mondja meg milyen nemű. Izgi volt nagyon, ahogy láttuk, hogy nem látunk semmit. 82%-ra mondta, hogy lány :) Nem fog ennél nagyobb százalékot mondani, de azért végül úgy jöttünk el, hogy na jó, legyen 85%. Utána 2 héttel 4D UH-n voltunk, ahol szintén lány volt, úgyhogy szerintem felmehetünk már 90% fölé, kicsi az esély, hogy fiú legyen a végén. Na az lenne igazán meglepetés! Mondjuk a kórházban állítólag a szülés előtt fiú és lány nevet is le kell adni előre...

A 4D egy nagy kaki volt (ott, ahol mi voltunk), semmi intimitás, vetésforgó, 20 perc alatt végigrohan mindenen, közben idegbetegen két kézzel lökdösi a hasamat, hogy mozogjon a pici, a végén meg jó drágán az eggyel nagyobb csomagot adja el nekünk, mint amit kiválasztottunk az elején és órákig törölgettem a 2 kg UH trutyit, amit a hasamra nyomott a vizsgálathoz ... Na mindegy, legalább megint megnézhettük és itt is azt mondták, hogy mindene megvan (láttuk is), mindene szép és jó. Meg azért végül is láttuk a kis arcát, ahogy aludt a méhlepény-párnáján. Szerintem az orra Petié, a szája az enyém :) Azt mondják anyukák, hogy ők ugyanolyannak látják megszületés után, mint a 4D UH-n volt, úgyhogy valami hasonlóra készülhetünk. Persze reméljük nem lesz sárga, mint itt a képen :)

Egyébként jól vagyunk, 7. hónapban járok, munkát szerencsére egyre kevesebbet végzek, így tudok többet pihenni. Kisbaba (erőteljesen Lizi felé közelítő névvel) nagy mozgásviharokat produkál, szereti a zenét és, ha táncolunk. Fizikailag a gyomorégés és a fáradékonyság jellemző, de nem panaszkodhatok...úgyhogy nem is fogok. :)

 

És mégis mozog... 22. hét

2011.06.28. 09:32 - taradi

Bejön neki a 11-es szám. 2011 van, 11. hóban fog születni és június 11-én éreztem először, hogy mozog. Semmi más nem kellett hozzá, csak, hogy külföldre utazzak. Hiába, olyan, mint a szülei, csoda, hogy nem repülőn fog születni.

Szóval nyaralás és tenger kellett neki, Horvátországban voltam, amikor 3 tuffanással jelezte, hogy ne hagyjam abba a simogatást :) Nagyon cuki volt, kirohantam Pannihoz a konyhába, aki nem tudta, mi lelt!

Azóta folyamatosan érzem, egyre nagyobb - mármint a rugások alapján. Múltkor már kívülről is látszott, a hasam belerengett - ami egyébként egyre nagyobb és nagyobb.

Sikerült eljutnom kismama jógára pár napja. 10 alkalmas bérletet kaptam májusban, de eddig nem volt időm-erőm. Most végre elmentem...és kiderült, hogy a nyári szünet miatt ez az utolsó óra :D Na mindegy, majd keresek másik helyet. Nagyon jó volt újra mozogni és PiBaba is élvezte, mindig bulizott, amikor róla volt szó, vagy relaxáltunk.

Ja igen, a neve. Már egy ideje nem Manióka, de azért a blog nevét nem fogom lecserélni. Mostanában PiBaba, KisNudli és Bukfenc néven fut nálunk. A társadalomba való beilleszkedéshez szükséges nevén is gondolkozunk persze, eddig a két legerősebb Alíz és Levente. De ez még egyáltalán nem biztos.

Már csak egy hét és jön a következő UH,ahol már lehet, hogy nem tudjuk visszafogni magunkat és megkérdezzük a nemét. Mármint a dokitól...

Fizikailag: boka dagadás, 90-100 körüli pulzus, alacsony vérnyomás, szédülés-fejfájás, derékfájás és hajszálér tágulatok. Fincsiiii! :)

 

Minipocak - 18. hét

2011.05.26. 13:46 - taradi

Ma kezdődik a 18. hét. Erre az időszakra ezeket szokták mondani: lassan elkezdi érezni a kismama a baba mozgását, az UH-n már lehet, hogy látszik, hogy fiú vagy lány, rohamosan el kezd nőni a pocak méret, elmúlnak a rosszullétek teljesen.

Na nézzük, mi hogy állunk:

1. Rosszullét és hányinger - na igen, múltkor túl nagy volt az arcom, nem mondhatom mégsem, hogy teljesen elmúlt a hányás. Most inkább olyan heti egy alakalomra állt be, ami érdekes benne, hogy eddig ez az 1-1 alkalom mindig szombat reggel volt :) A rosszullétek egyébként úgy alakultak át, hogy míg az elmúlt két hónapban 80% rosszullét, 20% elviselhető volt a napi arány, addig most: 30% rosszullét, 40% elviselhető, 30% egészen jól vagyok. (Ez ugye 100% egyben??)

2. UH-ra jövő héten megyünk, ha megmutatja magát, akkor talán lehet, hogy kiderül, hogy fiú vagy lány. Nem is tudom. Ilyenkor még tévedhet a szem, nem biztos, hogy jól látszik, úgyhogy én inkább nem szeretném látni, nem akarom, hogy elhiggyek valamit, aztán esetleg mégsem az. Inkább megvárnám a 6. havi UH-t, ahol már azért elég nagy valószínűséggel jól látszik minden...

3. Baba mozgásról nem tudok nyilatkozni. Mostanában volt olyan, hogy úgy éreztem, mintha úgy érezném, de nem tudom megmondani, hogy az volt-e, hiszen nem tudom, mit kéne éreznem :) Na majd nem sokára ez is egyértelműbb lesz. Megvárjuk :)

4. Pocak növekedés! Ez nem kérdés, hanem felkiáltás! Már kezd látszani. Szolid elhízásnak titulálhatnánk, de mégsem az, mert nem hurka nőtt a köldököm alá (ahogy rosszabb időszakokban), hanem egészen föntről kezdett el kiemelkedni a hasam. Nagyon vicces! :D És nagyon furcsa, hogy napról-napra nő :) Szűkülnek a gatyák és telítődik a szekrényem laza fölsőkkel :) Ezzel együtt a hízás is elindult, kb. két hét és elérem azt a súlyt, amiről februárban indultam (tehát visszajön a mínusz 4 kg).

Baba infó - 15. hét

2011.05.13. 11:39 - taradi

Tegnap kezdődött a 15. hét (nőgyógyász számolás szerint).

Vizsgálatok eddig:
- 3 db nőgyógyászati ultrahang
- 2 db vérvétel, labor
- 1 db genetikai (down-kór) ultrahang

Emellett be kellett jelentkezni a helyi védőnőhöz, akihez minden hónapban el kell menni. Nagyon nagyon jó fej a keresztúri védőnő, egy fiatal lány, aki azt mondta, hogy bármikor hívhatom, ha van valami gond. A faluban én voltam a 16. kismama, aki bejelentkezett :) Ami újdonság volt: ha nem jelentkeztem volna be a 12. hétig, akkor nem kaphatnék GYES-t!

A baba, aki mostanában - Zsófi után szabadon - PiBaba néven fut, nagyon jól van. A legutolsó UH-n annyira mozgott, hogy alig lehetett lemérni, pörög, forog, fejen áll, lubickol a megfelelő mennyiségű magzatvizemben. Majd egyszer befeküdt olyan pózba, ahogy Peti szokott aludni! :D Most kb. 10-15 cm. És megmutatta az összes ujjacskáját is.

A méhlepény a méh legtetején tapadt meg (fundus) állítólag jó az ott...

A legutolsó UH-n elég kivehetetlen, úgyhogy a 10. hetit csatolom, ezen szépen látszik (és még a hánytató szikhólyag is ott van):

 

Szülinapi ajándék

2011.05.13. 11:31 - taradi

Az utolsó bejegyzés óta eltelt vagy 1,5 hónap. Hogy mi történt ez alatt? Senki nem maradt le semmiről, az összes bejegyzésem így nézett volna ki: ma megint hánytam reggel és egész nap émelyegtem, majd ha minden jól ment, akkor délben és este is hánytam. Azt hiszem jobb is, hogy ezt nem örökítettem meg sok apró bejegyzésben. Elég volt látni az arcukat azoknak, akiknek állandóan meséltem a jobbnál jobb élményeket.

Úgyhogy foglaljuk össze: hánytam otthon, autóban, vonaton, étteremben, anyuéknál, wc-be, csapba és zacskóba sokszor. Jött ki reggeli, ebéd, vacsora és legtöbbször éhgyomorra gyomorsav. Ugye-ugye, milyen jó, hogy közben nem részleteztem??

Most viszont valami történt. 4 napja a szülinapomon úgy döntöttem, ma nem fogok hányni, ezzel ajándékozom meg magam. És sikerült! (Korábbi ilyen irányú próbálkozásaim csődöt mondtak mindig). És azóta tartom, 4 napja!! :)

Szinte már hiányzik :)

Holnaptól 9. hét, de ez még csak a 8.,a baba meg csak 7 hetes

2011.03.23. 14:23 - taradi

Nem értem, minek bonyolítják, de így van.

Az utolsó menstruáció első napjától számolják az első hetet. Eszerint én holnap kezdem a 9. terhességi hetet. Viszont a doki erre azt mondja, hogy 8 hetes terhes vagyok, mert ő csak azt veszi figyelembe, ami már betöltött hét. Ugyanakkor a bébi valójában még csak 7 hetes.

2 napja volt a mélypont. Addig emlegettem, hogy "ha legalább hánynék, utána kicsit jobb lenne", hogy megkaptam. Hétfőn 3:0-ra győzött a hányás. Az utolsó a kocsiban a budai alsó rakparton menet közben. Nagy élmény valóban. Remélem, hogy most már jobb lesz.

Közben kiderült, hogy anyu mindhárom gyerekkel ugyanígy volt...talán jobb is, hogy ezt csak most tudtam meg.

Hogy hány ingerem van? Egy, de az nagy.

2011.03.12. 10:32 - taradi

Ím eljött az 6. hét, amely meghozta magával az hányingert.

Jó ez, mert állítólag elmúlik....majd úgy a 14. hét környékén. Most mindenki magában számolja aki, hogy ez még hány (szó szerint) olyan reggelt jelent, ahol az eredeti egy órás készülődés kb. 3-ra bővül!

A legnagyobb gond az, hogy a gyömbér valóban elmulasztja a rosszullétet, működik. Ez azért probléma, mert hányok a gyömbér ízétől. Ördögi kör a javából. Szóval a kandírozott gyömbért megpróbálom valami gyömbérkapszulára lecserélni, hátha úgy képes leszek majd bevinni a szervezetbe.

Az ízek, szagok meg furcsák lettek. Olyan vagyok, mint a pókember, amikor kifejlődtek a szuper képességei. A legtöbb kaját képtelen vagyok megenni (ismét: hányok a gondolatától is). Viszont ahhoz, hogy ne legyen hányingerem, folyamatosan kéne enni. Vagyis arra kell ügyelni, hogy mindig legyen valami a gyomromban. Ehh.

Azt mondják, érdemes először mindent megszagolni és csak utána megenni, mert a szervezet így ösztönösen eldönti, hogy az jó-e vagy nem. Egyébként tényleg mindent a szaglással kéne kezdeni, de mióta így csinálom, csak még jobban látszik, hogy mennyi szart adnak el nekünk a boltokban...

Mostanában tehát sem enni, sem hányni nem jó.

 

 

Gratulálok, méhen belüli...

2011.03.09. 12:00 - taradi

És, hogy mi a méhen belüli? Hát a képen látható bigyók. Ezek pedig (kintről befelé):

Petezsák, szikhólyag, embrió.

A fekete nagy paca (annyira nagy, hogy 2,08 cm), na az a petezsák. Nem, nem tudjuk, hogy mi az a petezsák, még nem találtuk meg a neten. Aki tudja, írja meg. Mindig csak annyit találtunk róla, hogy "itt látható a petezsák"...igen, ezt tudjuk, mert a mi képünkön is itt látható, csak épp azt nem tudjuk, hogy mi az.

 

Állítólag még azt sem látni, hogy a méh melyik részébe kezdett el beágyazódni ez a bigyó. De azt már tudom, hogy a sikeres be- ágyazódáshoz sok vizet kell inni. Mi ez, virág??? :)

Aztán a fekete paca közepén egy fehér karika látszik. Az a szikhólyag. Erről azért már többet tudunk, ez táplál, ebből lesz később a méhlepény.

 

És a fehér karika jobb oldalán van egy fehér dudor - az ott az embrió. Sajnos ilyenkor még nem látszik, hogy fiú vagy lány :)

A tegnapi vizsgálaton azt mondták 5 hetes és 6 napos. De akkor ma már 5 hetes és 7 napos, tehát 6 hetes? Gondolom, igen.

Állítólag most kb. 2 mm és így néz ki:

      vagy így:   

  

 

 

 

 

 

Mostanában elég sok ultrahangot csináltak rólam, amin mindig látszott "valami", azonban egy dolog nagyon más volt tegnap. Ennek a mostani valaminek dobog a szive! :)

 

 

 

Görcsölni vagy nem görcsölni?

2011.03.03. 17:31 - taradi

8  napja tudjuk a hírt.

Folyamatosan kisebb nagyobb görcsök jönnek mennek, de a múlt csütörtök reggeli horrorhoz egyik sem fogható. Reggeli készítés közben jött egy baloldali hasgörcs (köldöktől gerincig tartó), ami miatt rázuhantam a konyhapultra. Aztán elmúlt, felegyenesedtem, kentem tovább a kenyeret, majd jött egy következő ugyanolyan. Ezután a talpamtól elindult egy hőhullám, mintha egy óriási pumpával forró vizet nyomtak volna az ereimbe. Mikor ez a gyomromhoz ért, akkor átalakult hányingerré és úgy folytatta útját. Szerencsére semmit nem hozott ki belőlem, de miután elérte a fejem búbját, elindult visszafelé a hullám, miközben elhomályosult a látásom és hangosan csöngve lüktetett a fülem. Ekkor azért már letettem a kést és odaevickéltem a kanapéhoz Petit üvöltve. Kb. 5-10 percig szuszogtam a kanapén leizzadva. Harmadik nagy görcs is jött, aztán elmúlt minden. Peti megnézte a pulzusomat, ami állítólag nagyon lassú volt.

A fent leírt rosszullét kb. 10 mp alatt zajlott le.

Manióka megérkezett - 5. hét

2011.03.03. 10:10 - taradi

A manióka a világ egyik legfontosabb tápláléknövénye, amit a trópusokon mindenütt termesztenek.

 

Emellett Manióka egy kis lényke ideiglenes neve is, aki bennem kezdett el növekedni. Amikor kijön, biztos nem úgy fog kinézni, mint ez a virág, de hogy milyen lesz, az még egy nagy rejtély.

Jelenleg akkora, mint egy szezámmag, de orvosi értelemben 5 hetes, így most kezd el dobogni a szíve.

 

Tehát már szívesen üdvözöl mindenkit a kinti világban és ebben a blogban osztjuk meg, ki, hogyan érzi magát.süti beállítások módosítása